Meteen naar de inhoud

Trekhaken

De functie van de trekhaak

Met een trekhaak achter uw auto kunt u een aanhanger of een caravan trekken. Tegenwoordig worden trekhaken ook steeds vaker gebruikt voor fietsendragers. De trekhaak is dus een belangrijke verbinding tussen het object achter uw auto en de auto zelf. De connectie daartussen moet goed zijn en daarbij is de veiligheid van groot belang. In een trekhaak zitten drie elementen. De haak op zich, de kabelset waar alle bedrading en elektronica in zit en de montage. Het is handig om van tevoren te weten waar u de trekhaak voor wil gaan gebruiken.

Soorten trekhaken

Bij trekhaken wordt er een onderscheid gemaakt tussen vaste, afneembare en een wegdraaibare trekhaak. De vaste trekhaak zit permanent aan uw auto gekoppeld. Deze is functioneel en betrouwbaar en heeft een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Let u er wel op dat de trekhaak nooit uw kentekenplaat mag bedekken. Een afneembare trekhaak is een goede optie als u de trekhaak na gebruik uit het zicht, maar wel bij de hand wil hebben. Het design van de auto blijft zo intact.  Als derde optie is er dan nog de wegdraaibare trekhaak. Deze trekhaak is eigenlijk een combinatie van bovenstaande twee trekhaken. De trekhaak is direct inzetbaar en laat het design van de auto intact. Bovendien zit de weggedraaide kogel u nooit in de weg.

Regels voor een trekhaak

De combinatie van uw voertuig, trekhaak en hetgeen wat u achter uw trekhaak aan trekt moet in orde zijn. Om die reden zijn er regels gebonden aan het gebruik van een trekhaak. De trekhaak moet goedgekeurd zijn en voldoen aan de Europese richtlijnen. De bevestiging van de trekhaak moet ook op juiste wijze gebeuren, zodat de verlichting ook perfect werkt. Ook dient uw kentekenbewijs in orde te zijn. Uw voertuig bepaalt uw trek- en draaggewicht. Op uw kentekenbewijs staat het maximale trekgewicht van het voertuig en in de handleiding staat het maximale draaggewicht. Voor de exacte regels die in Nederland gelden verwijzen wij u graag door naar de website van het RDW.

Trekhaken monteren bij Van Essen

De montage van een trekhaak is vrij complex. Het aansluiten van de elektronica is specialistisch werk. De bekabeling moet exact goed gebeuren om belangrijke storingen te voorkomen. Bij Van Essen kunnen wij iedere soort trekhaak voor u bevestigen. Wij hebben geen trekhaken hier op voorraad. Deze moeten wij altijd voor u bestellen, omdat er voor ieder type voertuig van elk automerk weer een andere trekhaak van toepassing is.

Van Essen werkt met Brink trekhaken

Brink trekhaken zijn stuk voor stuk producten van topkwaliteit, ontwikkeld met decennia lange ervaring. Een doordacht ontwerp dat snel te monteren is en jarenlang intensief gebruikt kan worden door de hoge kwaliteit. Naast het grootste assortiment trekhaken van Europa staat ook de veiligheid hoog in het vaandel. Elke haak wordt in Nederland ontwikkeld en uitgebreid getest in het testcentrum.

Brink trekhaken