Meteen naar de inhoud

Schokdempers

Waarvoor dienen schokdempers?

Schokdempers of schokbrekers dempen de werking van de vering. Zonder goede schokdempers rijdt u minder aangenaam en onveilig. Schokbrekers zorgen er namelijk voor dat uw auto contact blijft houden met het wegdek, zodat u een veel betere wegligging heeft. Ook heeft u met goede schokbrekers een betere remweg. Rijden zonder schokbrekers is levensgevaarlijk, omdat uw auto dan sneller het contact met het wegdek verliest en daarmee wordt uw remweg ook langer. Schokbrekers zijn dus belangrijk voor uw veiligheid.

Slijtage van de schokdempers

Het slijten van de schokdempers gebeurt geleidelijk. Als bestuurder merkt u vaak pas heel laat dat de schokdempers aan vervanging toe zijn. U past namelijk uw rijstijl aan. De schokbrekers en veren hebben tegenwoordig steeds meer te lijden. Verkeersdrempels doen de levensduur van de schokbrekers geen goed. Met versleten schokbrekers worden de oneffenheden in het wegdek slechter opgevangen, u ervaart meer trillingen in de auto en in de bochten verliest u ondersteuning. Ook wordt uw auto gevoeliger voor stevige zijwind of rukwinden. Door deze onrustige bewegingen kunnen u en uw inzittenden ook wagenziek worden. Versleten schokbrekers hebben ook een negatieve invloed op andere auto onderdelen. Denkt u bijvoorbeeld aan de onregelmatige slijtage van uw banden, een hoger brandstofverbruik en slijtage van dragende chassisdelen.

Controle van de schokdempers

Het is verstandig om uw schokdempers te laten controleren als de vering van uw auto erg stug is of te licht aanvoelt. Bij Van Essen kunnen wij vakkundig uw schokbrekers inspecteren en indien nodig vervangen. Na iedere 80.000 kilometer wordt er geadviseerd om de schokbrekers te vervangen. Natuurlijk heeft uw rijstijl en het gewicht van de auto wel invloed hierop. Ook de omgeving waarin u vaak rijdt heeft een aandeel hierin. In dorpen en in de binnenstad zijn vaak veel verkeersdrempels en daardoor kan het zijn dat uw schokbrekers eerder vervangen moeten worden dan dat u veel over de snelweg rijdt. En natuurlijk moet u altijd even langskomen voor controle als u zelf twijfelt.

Van Essen en Monroe

Van Essen werkt met het merk Monroe, het beste merk voor schokdempers. Monroe is een wereldwijde marktleider dat tegemoet komt aan de eisen van klanten. De schokbrekers van Monroe behoren tot de meest betrouwbare en meest veilige op de markt. En tot slot is er een constante focus op duurzaamheid, veiligheid en een lange levensduur.

Monroe schokdempers