Meteen naar de inhoud

Remmen

De werking van de remmen

Iedereen is wel bekend met de functie van de remmen. Alleen hoe het remsysteem van een auto werkelijk in elkaar zit en hoe alles precies werkt is misschien wat onduidelijk. Het remsysteem bestaat uit een aantal belangrijke onderdelen. Namelijk de remvloeistof,  de schijfrem, de trommelrem en eventueel een wielremcylinder (bij trommelremmen).

Remvloeistof

De remvloeistof bevindt zich in de remleidingen. Als je de rem intrapt wordt er druk uitgeoefend op de remvloeistof. Die druk zet zich voort naar een cilinder waar zuigers de remblokken tegen de remschijven aandrukken. De staat van de remvloeistof is dus belangrijk voor de werking van het remsysteem. Remvloeistof mag niet kunnen bevriezen en is bestand tegen hoge temperaturen. Het trekt vocht aan uit de lucht en neemt dit langzaam op. Hoe meer vocht er bij de remvloeistof komt, hoe lager het kookpunt wordt. De werking van de remmen gaat hierdoor achteruit of de remmen werken op den duur helemaal niet meer. Het tijdig controleren en verversen van de remvloeistof is dus van groot belang.

Schijfrem

De schijfrem van een auto bestaat uit de remschijf, de remklauw en de remblokken. Als je het rempedaal in de auto indrukt worden de remblokken tegen de remschijf aangedrukt. Door de kracht die op de remschijven wordt uitgeoefend komt de auto tot stilstand. Het vuil wat er vrijkomt tijdens het remmen verdwijnt in de buitenlucht, omdat het systeem open is.

Schijf remmen

Trommelrem

Een trommelrem bestaat uit een wielremcilinder, remschoenen en een remtrommel. Tijdens het indrukken van het rempedaal worden de remschoenen door de cilinder tegen de remtrommel aangedrukt. Door de wrijving die dan ontstaat remt de auto af.

Waaraan herkent u versleten remmen

Versleten remmen kunt u op verschillende manieren herkennen. Normaal gesproken als u uw rempedaal indruk voelt u enige weerstand. Als deze weerstand weg is en u kunt uw pedaal heel ver intrappen dan wijst dit erop dat uw remmen niet meer goed werken. Ook als u een sterk schurend geluid hoort tijdens het remmen duidt dit op een niet goed functionerend remsysteem. Tot slot is de remafstand van belang. Als u in de gaten krijgt dat uw remafstand toeneemt is het ook van belang om uw remmen te laten inspecteren. De controle op de conditie van uw remmen is dus zeer belangrijk als het gaat om de verkeersveiligheid.

Onderhoud van uw remmen bij Van Essen

Voor het vervangen van de onderdelen van uw remsysteem werken we bij Van Essen uitsluitend met kwaliteitsmerken. Uw remslangen controleren wij op lekkage. De remvloeistof vervangen wij bij een onderhoudsbeurt wanneer dat nodig is. De oude vloeistof gaat eruit, vullen het systeem met nieuwe remvloeistof en vervolgens ontluchten we het remsysteem. Tussentijds kunt u ook zelf controleren of de remvloeistof nog op het juiste niveau is. Daarnaast controleren wij de remschijven. Deze moeten voldoen aan een minimale dikte en tijdig worden vervangen. Het vervangen van de remschijven is specialistisch werk. Daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres. Bij een onderhoudsbeurt controleren wij tevens de remblokken. Deze kunnen na verloop van tijd dunner worden waardoor ze toe zijn aan vervanging. Voor compleet onderhoud aan uw remmen komt u dus naar Van Essen. U kunt daarna weer veilig op weg.