Meteen naar de inhoud

Bandenmaat

Waar vind ik mijn bandenmaat?

Als u toe bent aan nieuwe banden is het handig om te weten welke banden u nodig heeft en dat u daarbij de juiste bandenmaat kiest. De maat van uw velgen en autobanden is zo gekozen, dat de eigenschappen daarvan voor uw merk en type auto optimaal zijn. Met een andere bandenmaat verhoogt u de risico`s en kan uw auto zelfs eventueel afgekeurd worden tijdens de verplichte APK. Kies dus altijd voor de juiste bandenmaat. Alle informatie over uw banden kunt u vinden op de zijkant van uw band. Daar vindt u een cijfer- en lettercombinatie die correspondeert met de verschillende onderdelen van de band.

Op de band staat bijvoorbeeld: 195/65 R 16 91 W.

Bandenmaat

De breedte van de band

Het eerste getal staat voor de doorsnede van de band, oftewel de breedte. Deze is weergegeven in millimeters. In het bovenstaande voorbeeld is de band 195 mm breed.

De hoogte van de band

Het tweede getal staat voor de hoogte van de band. Deze hoogte wordt weergegeven als een percentage van de breedte. Uitgaande van het voorbeeld is de hoogte van de band 65% van de breedte. De hoogte is dus 65% van 195 = 126,75 mm.

Bandentype

De letter die volgt zegt iets over de manier waarop de band gefabriceerd is. De R staat voor radiaal. Dat betekent dat de koorden, die de basis van de band vormen, radiaal door de band lopen.

Velgmaat

Het derde getal staat voor de velgmaat. Dit is de doorsnede van de velg die diagonaal is gemeten vanaf de velgrand. Deze maat wordt weergegeven in inches. In het voorbeeld is de velgmaat 16 inch.

Draagvermogen

Het laatste getal op de band staat vervolgens voor het draagvermogen van een band. Deze indexering wordt ook wel loadindex genoemd. Het getal is een code die correspondeert met een bepaald draagvermogen in kilogram. In bovenstaand voorbeeld heeft de band code 91. Dat correspondeert met een draagvermogen van 615 kilogram. In onderstaande tabel is het draagvermogen af te lezen.

Draagvermogen

Maximumsnelheid

Tot slot staat in het voorbeeld de letter W. Dit is het snelheidssymbool. Het houdt in dat de auto waar deze band op gemonteerd wordt niet harder dan 270 kilometer per uur kan rijden. In onderstaande tabel ziet u welke letters nog meer voorkomen en welke maximumsnelheid bij deze letters hoort.

Maximumsnelheid