Meteen naar de inhoud

Winterbanden

Waarom winterbanden?

Het is altijd aan te raden om met banden te rijden die passend zijn voor het seizoen. Dus in de winter rijdt u op winterbanden. Zodra de temperatuur onder de 7 graden komt heeft een winterband aanzienlijk meer grip op een beregend of besneeuwd wegdek dan een zomerband. Uw remweg is daarmee ook een stuk korter, wat ten goede komt aan uw veiligheid en dat van uw mede weggebruikers.

Wanneer is het tijd voor winterbanden?

In de herfst en de winter zijn de weersomstandigheden ideaal voor winterbanden. In deze periodes vallen de bladeren van de bomen, kunnen er hevige regenbuien plaatsvinden en is er kans op sneeuw en ijzel. Dit zorgt voor natte en gevaarlijke wegen. Dankzij het speciale profiel en de rubbersamenstelling van een winterband heeft u meer grip op de weg en staat u een stuk sneller stil.

Zijn winterbanden verplicht?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar worden ze onder de 7 graden wel sterk aanbevolen. In veel andere Europese landen is dit bij winters weer wel verplicht. U riskeert een flinke boete als u niet met winterbanden rijdt waar deze verplichting wel geldt.

Profieldiepte winterband

De wettelijke minimale profieldiepte van een winterband mag niet minder zijn dan 1,6 millimeter. Een lager bandenprofiel zorgt voor APK afkeur. Echter adviseren wij u om voor uw veiligheid de winterbanden te vervangen bij een restprofiel van 4 mm. Bij nieuwe winterbanden is de gemiddelde profieldiepte ongeveer 9 mm.

De voordelen van winterbanden

-Meer grip op de weg dankzij lamellen in het profiel
-Kortere remweg waardoor er minder kans is op ongelukken
-Betere wegligging dankzij de zachtere rubber samenstelling
-Verbeterde veiligheid voor u, uw passagiers en alle andere weggebruikers.
-Uw zomerbanden gaan langer mee