Meteen naar de inhoud

Verlichting

Het belang van goede verlichting

In het verkeer is het belangrijk om goed zicht te hebben en om goed gezien te worden. De verlichting van uw auto dient dus in orde te zijn. Controleer regelmatig of alle verlichting nog werkt. Een kapotte lamp vermindert niet alleen uw eigen zicht, maar zorgt er ook voor dat u minder zichtbaar bent voor anderen. Ook kunt u een flinke boete oplopen voor defecte verlichting. Zorg dus altijd voor een setje reservelampen in de auto. Zo kunt u altijd ter plekke uw lampje vervangen, voorkomt u een boete en draagt u bij aan de verkeersveiligheid. Zonder goede verlichting kunt u uw intenties in het verkeer niet goed duidelijk maken en hier ondervinden andere weggebruikers hinder van. Goed zicht is in alle omstandigheden van groot belang.

Verlichting

Soorten verlichting

Uw voertuig is uitgerust met verschillende soorten verlichting die allemaal een andere functie hebben. Hieronder geven wij kort een uitleg over de diverse verlichting en wanneer u deze moet gebruiken. Voor ieder type verlichting zijn er ook andere lampen nodig.

Dagrijverlichting (DRL)

Dagrijverlichting is verplicht op auto’s vanaf bouwjaar 2011. U bent hierdoor beter zichtbaar en ook kunt u zelf het naderende verkeer beter zien. De dagrijverlichting gaat automatisch aan bij nieuwe auto`s. De lampen die hiervoor gebruikt worden zijn energiezuinige LED lampen. Het zelf vervangen van deze lampen is niet aan te raden. De ruimte is beperkt en het vergt vaak enige moeite om de lampen los te krijgen.

Dimlicht

Dimlicht wordt gevoerd wanneer het donker is en als uw zicht belemmerd wordt. Ook als u overdag slecht zicht heeft door bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden wordt er ook van u verwacht dat u dimlicht voert. Bij het voeren van dimlicht wordt voornamelijk het gebied recht voor de auto verlicht.

Stadslicht

Stadslicht is een term die vanuit vroeger gebruikt wordt. Toen was het gebruikelijk om binnen de bebouwde kom alleen stadslicht te voeren. Tegenwoordig wordt stadslicht gebruikt om een geparkeerd voertuig zichtbaar te maken. Parkeerlicht zou dus ook een goede term zijn. Stadslichten verlichten het weggedeelte voor de auto niet in tegenstelling tot dimlicht. Het is dus niet toegestaan om alleen stadslicht te voeren wanneer verlichting verplicht is. In die gevallen moet het dimlicht ook zijn ingeschakeld.

Grootlicht

Grootlicht mag alleen gevoerd worden wanneer er geen andere weggebruikers in de buurt zijn. Deze lampen verblinden namelijk uw tegenliggers en dat is levensgevaarlijk. Grootlicht wordt over het algemeen alleen ‘s nachts gevoerd. Het weggedeelte voor de auto wordt maximaal verlicht en zorgt voor optimaal zicht.

Mistlicht

Mistlampen heeft u aan de voor- en achterkant van uw auto. Mistlampen produceren een zeer fel licht dat bedoeld is om bij zware mist goed zichtbaar te zijn. Mistlampen worden in geen enkele andere situatie gevoerd, omdat het andere weggebruikers hindert bij normale omstandigheden. Er staat zelfs een boete op het onterecht voeren van mistlampen. De mistlampen voor en achter zijn los van elkaar in te schakelen. Het mistachterlicht mag u alleen aan hebben wanneer het zicht minder dan 50 meter is.

Xenon lampen

Naast de gewone lampen voor uw auto bestaan er ook xenon lampen. Een xenon lamp is twee keer feller dan een halogeenlamp en gaat veel langer mee. Als u gebruik wil maken van xenon licht, dan dient hier een speciale unit voor ingebouwd te worden in uw auto. Deze units zijn relatief duur in vergelijking met een normale autolamp, maar gaan dus veel langer mee. Met xenon verlichting raden wij u aan om de vervanging van uw lampen professioneel te laten doen en er niet zelf aan te gaan sleutelen. Bekijk HIER onze Xenon verlichting.

Voor al uw verlichting moet u bij Van Essen zijn

Niet altijd is het goed mogelijk om uw lampje zelf te vervangen. Bij de modernere auto`s kunt u soms niet bij de lampjes zonder eerst allerlei onderdelen te demonteren. In dat geval raden wij u aan om even bij ons langs te komen en uw lampje door ons te laten vervangen. Ook helpen wij u graag bij het afstellen van uw verlichting. Tegenwoordig zit er in de meeste auto`s een speciale knop om uw verlichting af te stellen, maar dit blijft toch nog een precies klusje. Ook zijn niet alle lampen verkrijgbaar in de winkel bij u om de hoek. Sommige lampen dienen speciaal besteld te worden. Ook daarvoor bent u bij ons aan het goede adres.