Meteen naar de inhoud

Uitlaten

De werking van de uitlaat

Iedere auto met een verbrandingsmotor beschikt over een uitlaat. Er zijn uitlaten in vele soorten en maten, maar ze dienen allemaal dezelfde belangrijke functies. De uitlaat dempt het geluid van de motor en voorkomt zo geluidshinder. De katalysator is een onderdeel van de uitlaat dat ervoor zorgt dat schadelijke stoffen omgezet worden in minder schadelijke stoffen. Het milieu wordt daardoor minder belast. En tot slot optimaliseert een uitlaat in goede staat het brandstofverbruik en zorgt voor een betere prestatie van de motor.

Eén of meerdere uitlaten

Sommige voertuigen hebben meerdere uitlaten. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Sommige auto`s produceren meer uitlaatgas wat niet door één uitlaat past. Om die reden is er dan een tweede uitlaat onder de auto geplaatst. De gassen krijgen zo meer ruimte om te ontsnappen en dat verminderd de druk op het uitlaatsysteem. Een andere reden voor het plaatsen van een tweede uitlaat is het verfraaien van de auto. Tuning en styling zijn in de autowereld een steeds grotere rol gaan spelen. In het huidige straatbeeld zien we dus steeds vaker twee of zelfs vier uitlaten onder de auto vandaan komen.

Bevestiging van uw uitlaatsysteem

De uitlaat loopt vanaf de motor onder de bodem van de auto door tot net onder de achterbumper. Dit is de enige plaats waar de uitlaat zichtbaar is. Het uitlaatsysteem is flexibel aan de onderkant van uw auto bevestigd. De diverse onderdelen waaruit een uitlaat bestaat zijn afzonderlijk van elkaar te vervangen. Wel moet hierbij goed worden opgelet bij de maatvoering. Deze is uiterst belangrijk. Een uitlaat die volgens fabrieksspecificaties is samengesteld voldoet aan alle voorwaarden om optimaal te functioneren.

Montage van de uitlaat

Het monteren van een uitlaat is specialistisch werk. Een uitlaat mag nooit te dicht onder de bodem worden gemonteerd, want dat kan trillingen veroorzaken. Ook kan een te grote spanning op de uitlaat leiden tot breuken of scheurvorming. Een uitlaat die te ruim onder uw auto is gemonteerd geeft weer belemmeringen bij het nemen van verkeersdrempels. Het is dus van belang dat een uitlaat precies goed wordt gemonteerd.

Controle van uw uitlaat

Het uitlaatsysteem is een zeer gevoelig onderdeel van uw auto. Temperatuurverschillen, regen, condens en zout zorgen ervoor dat uw uitlaat veel te verduren krijgt. Er kan door slechte weersomstandigheden corrosie optreden van de uitlaat waardoor een gaatje ontstaat in de uitlaat en deze dus niet meer gasdicht is. Hierdoor neemt het motorvermogen af en ontstaat er meer geluidsoverlast. Ook kunnen de schadelijke uitlaatgassen ongemerkt uw auto binnendringen wat uw gezondheid niet ten goede komt. Ook wordt hierdoor het milieu zwaarder belast en stijgt het brandstofverbruik. Laat uw uitlaat dus regelmatig controleren, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Vervanging of reparatie van uw uitlaat bij Van Essen

Bij de APK van uw voertuig speelt uw uitlaat ook een belangrijke rol. De uitlaat dient gasdicht en deugdelijk bevestigd te zijn. Ook zijn er wetten en regels verbonden aan de uitlaatgassen. Daarvoor wordt er door ons een viergasmeting of een roetmeting uitgevoerd. Dit wordt gedaan door onze erkende keurmeesters. als blijkt dat uw uitlaat lek is wil het niet zeggen dat deze gelijk vervangen dient te worden. Soms kan een uitlaat dicht gelast worden en voldoet deze dan weer. Als uw uitlaat toch aan vervanging toe is, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Er wordt gewerkt met topmerken uitlaten die een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding hebben. Ook hebben wij diverse uitlaten direct op voorraad.

Uitlaten Uitlaten 2