Meteen naar de inhoud

Bandenspanning

Het belang van de juiste bandenspanning

De juiste bandenspanning is van groot belang voor uw veiligheid en het rijcomfort. Een spanning die te laag of juist te hoog is, heeft direct negatieve gevolgen voor de prestaties van uw banden. De juiste spanning kan variëren door het type band en het soort rubber, maar ook door het gebruik en uw rijgedrag. Door te rijden met een juiste bandenspanning verbeteren de rijprestaties, vermindert u het brandstofverbruik en vergroot u de levensduur van uw banden aanzienlijk.

Wat is de juiste spanning voor mijn band?

De bandenspanning wordt gemeten in bar. Deze spanning wordt altijd afgestemd op de maximumsnelheid die uw banden aankunnen. Onder het tabje `bandenmaat` vindt u meer informatie over de maximumsnelheid van uw band. Als u die eenmaal weet, dan kunt u een bandenspanningstabel raadplegen om te kijken wat de meest ideale spanning is voor uw band. Vaak is dit ook terug te vinden in het instructieboekje van de fabrikant, op de binnenzijde van uw benzineklep of in de deur bij de bestuurder.

Regelmatige controle

U kunt uw bandenspanning controleren bij vrijwel ieder tankstation. De banden dienen koud te zijn voordat u dit gaat controleren. Warme banden hebben namelijk invloed op de druk in de band en dat geeft een vertekend beeld. Controleer uw bandenspanning dus altijd voordat u op weg gaat. Het is raadzaam om minimaal eens per maand uw bandenspanning te controleren. Een band is namelijk niet compleet luchtdicht en zo ontsnapt er dus langzaam lucht uit uw band. Oudere banden of banden met veel slijtageplekken zullen meer lucht verliezen dan nieuwe banden. Het is dus belangrijk om dit goed in de gaten te blijven houden. Vergeet bij het controleren van de bandenspanning ook uw reserveband niet. Zo komt u niet voor vervelende verassingen te staan bij bandenpech.

Stikstof

In de meeste gevallen zit er lucht in uw banden, maar u kunt er ook voor kiezen om uw banden te laten vullen met stikstof. De juiste bandenspanning blijft met stikstof langer behouden. Stikstof is namelijk dikker dan lucht en zo ontsnapt dit minder gemakkelijk uit de band. Het brandstof verbruik is hierdoor lager, waardoor stikstof dus een stuk voordeliger is.